Ağva Gezi Rehberi

,

Ağva denildiğinde genelde ilk akla gelen şeyler huzur, deniz ve sakinlik olsa da benim ilk aklıma gelen doğduğum günden beri her yazımı geçirdiğim, ailemin yaşadığı, hala haftasonu gelse de gitsem diye can attığım sakin bir tatil kasabasıdır.

Benim gibi düşünen bir çok insan olduğu için Ağva İstanbul’a yakın hafta sonu gidilebilecek yerler arasında en çok tercih edilenlerden biridir.

90’lı yıllarda çok az kişinin bildiği, bilenlerin ise yolunun uzun ve virajlı olduğu için gelmek istemediği bir yer olan Ağva benim için çocukluğumun geçtiği, derelerinde balık tuttuğum, bomboş caddelerde top oynadığım, bugün butik otel olan bir çok binanın yerinde böğürtlenlerin olduğu bir yerdir.

Ağva’nın yerlisi olarak Ağva’nın güzelliklerini anlatmak için yazdığım bu yazıda Ağva gezisi için ihtiyacınız olan her türlü bilgiyi vermeye çalışacağım. Umuyorum ki bu yazı, yazılmış en detaylı Ağva gezi rehberi olacak.

Ağva Hakkında

Ağva klasik olarak tüm haber ve tatil sitelerinde anlatıldığı gibi iki nehir arasında kurulmuş bir kasabadır. İlk yerleşimi milatta önce 7. yüzyıla kadar uzandığı söylenmektedir. Ağva kelimesinin Latince’de “iki dere arasındaki köy” ve “su” anlamlarına geldiği söylense de bu konuda yazılı bir kaynak yoktur. Zira internette yaptığım Latince çevirilerde söylendiği gibi iki dere arasındaki köy veya benzeri anlamları yoktur. Sadece su anlamına gelen agua kelimesi ile Ağva kelimesi benzerdir.

Ağva’da tarih boyunca Hititler, Frigler ve Romalıların yaşadığı düşünülmektedir. Son dönemde ise Bizans ve Osmanlıların yaşadığı kesin olarak bilinmektedir. Zaten liman olmaya uygun yapısı ve verimli toprakları ile Ağva tarihi her medeniyete mutlaka yerleşim alanı olarak yer vermiştir.

Ağva’ya Türklerin yerleşmesi ise 1400’lü yıllara dayanır. Konya, Karaman ve Bursa bölgesinden göç eden Türkmen aileleri ile bu bölgenin türkleştirilmesi amaçlanmıştır. Batı Trakya ve Balkan Türklerinin de benzer yöntemle göç eden Türkmen aileleri oldukları söylenmektedir.

Ağva’nın çevre köyler dâhil kışın yaklaşık 2500 olan nüfusu yazın 15.000’e ulaşır. Uzun bayram tatillerinin olduğu dönemlerde ise bu sayı çok daha yükselir.

Geçmişte balıkçılık, şile bezi dokuma, oda pansiyonculuğu, fındık ve odunculukla geçimini sağlayan Ağva halkı son yıllarda sadece balıkçılık ve turizm ile gelir elde eder hale gelmiştir. Fındık, şile bezi, odunculuk ve mangal kömürü üretimi çok sınırlıdır.

Ağva Ulaşım

Ağva’ya ulaşım için birçok farklı alternatif vardır. Özel araç, otobüsler, turlar gibi çeşitli alternatiflerle Ağva’ya ulaşım sağlayabilirsiniz. Bunun için Ağva’ya Nasıl Giderim ? yazımı okumanızda fayda var. Tüm alternatifleri detaylı olarak anlattığım yazıyı okuduktan sonra mutlaka size en uygun yolu bulacaksınız.

Kişisel olarak eğer mümkünse özel araçla veya bir araç kiralayarak gitmenizi tavsiye ederim çünkü Ağva’da gezilecek yerlerin çoğuna gitmek için bir araca ihtiyacınız olacak.

Ağva’da Yeme-İçme Tavsiyeleri

Ağva’da ne yenir ve içilir? 

Ağva’da kasaba merkezinde Yeşilçay nehri üzerinde olan meyhanelerde ve Göksu nehri üzerindeki otellerin restoranlarında akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Ağva’nın en meşhur yiyeceği palamut balığıdır. Ekim, Kasım ve Aralık ayları palamut mevsimidir ve bu dönemde yiyebileceğiniz en lezzetli palamut balığını kesinlikle Ağva’da yersiniz. Bunun nedeni palamut balığının göç rotasına göre en etli ve yağlı halini Şile-Ağva açıklarındaki soğuk sularda almasıdır. Birçok restoranda henüz bir kaç saat önce tutulmuş taze palamut bulabilirsiniz.

 

Elbette palamut yanında rakı veya şarap deneyebilirsiniz.

Palamut olmayan dönemlerde istavrit, lüfer, deniz levreği, tekir, mezgit, kefal gibi balıkları taze olarak yiyebilirsiniz.

Hayvancılığın yaygın olmaması nedeniyle kırmızı ve beyaz et konusunda çok özel bir alternatifiniz olmadığını söylemeliyim. Kırmızı et yiyebileceğiniz bir çok yer olsa da özel bir tat bulmayı beklemeyin.

Ağva’da kahvaltı nerede yapılır?

Ağva, güne güzel bir kahvaltıyla başlamak için gereken her şeye sahiptir. Güzel bir doğa, tertemiz hava, taze kahvaltılıklar ve sakin bir ortam. Göksu nehri kenarındaki Ağva kahvaltı mekanlarında bu aradıklarınızın hepsini bulabilirsiniz.

Yazının en başında belirtiğim gibi Ağva’nın yerlisi olduğum için hafta sonu kahvaltılarını kendi evimin bahçesinde yapıyorum ancak kahvaltı mekânı önerisi olarak Şengül Çiftliği‘ni denemenizi tavsiye ederim. Fiyat olarak kişi başı ortalama 30 lira tutacaktır.

Şengül Çiftliği’nin havadan görünüşü.

Ayrıca Ağva’nın biraz dışında kalan İsaköy Şelale Piknik Alanı da kahvaltı için güzel bir alternatif olabilir.

Ağva’da Konaklama

Ağva konaklama önerileri yapmadan önce Ağva’da daha önce hiç bir otel veya pansiyonda kalmadığımı belirtmeliyim. Kendi evim varken de otelde kalmak çok mantıklı olmazdı. Ancak çevremden, Ağva’da konaklama yapan arkadaşlarımdan ve otel karşılaştırma sitelerinden derlediğim kadarıyla bazı tavsiyelerde bulunacağım. Dolayısıyla Ağva konaklama rehberi bölümü, daha çok konaklama yeri seçiminize yardımcı olma amacı taşıyacak.

Öncelikle Ağva’da trivago‘da 98, hotels.com‘da 44, hotelscombined.com.tr‘de 84 konaklama mekanı vardır. Ancak Ağva’da 100 civarında otel, pansiyon, butik otel vb. mekan bulunmaktadır.

Bu bölümün sonunda Ağva’da ne zaman, ne için nerede konaklama yapılır gösterdiğim bir harita bulacaksınız.

Ağva Otel Önerileri

Ağva’da otel rezervasyonu yapmadan önce bilmeniz gereken ilk şey Ağva otellerinin ucuz olmadığıdır. Otel karşılaştırma sitelerinden konaklama yapmak istediğiniz tarih ve yer durumuna göre aramalar yapabilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle ne aradığınızı belirlemeniz gerekiyor. En başta Ağva’da 5 yıldızlı otel olmadığını belirtmeliyim. Çok kaliteli oteller elbette var ancak sınıflandırma olarak 4 ve 5 yıldızlı otel yok.

Ağva’da oteller ve butik oteller Ağva merkeze yakın ve Göksu nehrinin iki kıyısında toplanmıştır. Merkeze yakın oteller genelde az odalı butik otellerdir. Büyük oteller ise Ağva’nın dışındadır. Özel aracınız yoksa Ağva’nın merkezine yakın bir otel seçmenizi kesinlikle öneririm.

Ayrıca konaklama yapacağınız mevsim durumuna göre de otel alternatifleri belirlenebilir. Örneğin Göksu Nehri kıyısında bir otel kış mevsiminde çok eğlenceli olmayabilir zira bu tür otelleri güzel yapan özelliklerden biri olan nehir kenarında yeme-içme vakit geçirme aktiviteleri soğuk veya fırtınalı havalarda yapılamaz.

Tatilinizi deniz tatili olarak planladıysanız Ağva’nın merkezine ve plaja yakın bir otel seçmelisiniz.

Bu nedenle isim olarak otel önerisi yapmıyorum ancak hangi dönemde hangi tür oteli seçeceğinize yardımcı olmak istiyorum.

Ağva Pansiyon Önerileri

Ağva pansiyonlarının neredeyse tamamı Ağva’nın merkezine çok yakındır. Yeşilçay nehri kıyısında bir çok pansiyon bulabilirsiniz. Ağva pansiyon fiyatları yatak başına belirlenir ve gecelik 40-50 lira civarındadır.

Eğer Ağva’da tüm vaktinizi deniz, yürüyüş, bisiklet gibi aktivitelerle geçirmeyi planlıyorsanız ve yeme-içme sizin için dert değilse pansiyonda kalmanız çok daha ekonomik olacaktır.

Kış veya sonbahar tatili için ise kesinlikle pansiyonları önermiyorum. Zaten birçok pansiyon yaz sezonu bittiğinde kapatıyor.

Ağva Kamp Alanları, Ağva Orman Evleri

Ağva gezisi için alternatif konaklama arayanlar, Kurfallı köyü yakınındaki kamp alanları veya orman evlerini tercih edebilirler. Ancak kamp veya orman evi tatili planlarken hava durumunu çok iyi incelemenizi öneririm. Örneğin 2017 Temmuz ayı başında çıkan bir fırtınada bu kamp alanının hemen arkasındaki dev ağaçlar köklerinden söküldü. Oluşan küçük bir hortum küçük çapta maddi hasarlar bıraktı.

Bu kötü tabloya bakarak gözünüz korkmasın çünkü bu gibi durumlar 5-10 yılda bir olan olaylardır. Ancak Ağva çok sık yağmur yağan, gündüz hava nasıl olursa olsun gece serin veya soğuk olan bir kasabadır. Bu nedenle kamp yapacaksanız bunları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ayrıca Ağva Kilimli Koyu da kamp yapmak için çok uygundur. Elektrik ve su imkanı olmasa da doğası, sakinliği ve iklimi itibariyle daha rahat edebileceğiniz bir yerdir.

Ağva konaklama mekanları haritası.

Yukarıdaki haritaya bakarak hangi türde konaklama yerlerinin Ağva’nın neresinde daha fazla olduğunu görebilirsiniz. Haritanın sol alt köşesinde renklere göre sınıflandırma mevcut. Ağva otel seçme rehberi yazımı okuduktan sonra Ağva’da size uygun en iyi oteli bulacağınıza eminim.

Ağva’da Yapılacak Aktiviteler

Ağva her mevsim ayrı bir güzelliğe ve farklı aktivite imkânlarına sahip bir yer. Ancak hem sakinliği hem de bir çok aktivitenin daha kolay yapılabileceği ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde Ağva daha keyifli oluyor. Ağva’da yapılacak şeyler sınırsız olsa da her mevsim genel olarak neler yapabileceğinizi aşağıda sıraladım.

Ağva’da yapılabilecek aktiviteler arasında çevre koylara tekne turları, derede tekne gezintileri, trekking ve doğa yürüyüşleri, dere kıyısında yaz kış su sporları, kano, deniz bisikleti, ormanda yürüyüş, koşu, bisiklet ve avcılık yer almakta.

Ağva’da Yakuplu Caddesi üzerinde merkeze doğru yürürken sağ tarafta görebileceğiniz hediyelik eşya satan dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz.

Ağva Göksu nehrinde deniz bisikleti ile nehir turu yapmak da özellikle bahar ayları için mükemmel bir aktivite olarak düşünülebilir. Ben deniz bisikleti turu yapamam diyorsanız Ağva bisiklet turları için de ideal bir yerdir. Ağva merkezde bisiklet kiralayabileceğiniz bir kaç yer var, bunlardan biri Ağva Migros’u geçince sağdaki sokağın içinde kalıyor.

Eğer balık tutmayı seviyorsanız yaz haricinde Ağva nehirlerinde balık tutabilirsiniz. Olta ile deniz balıkçılığı için elverişli olmasa da nehir balıkçılığı Ağva’da çok yaygındır. Kefal, kaya balığı ve çeşitli nehir balıklarını çok rahatlıkla tutabilirsiniz. Kefal haricinde size zorluk çıkaracak balık yok emin olun 🙂

Ağva tatili için önereceğim diğer aktivite ise Ağva tekne turlarıdır. Ağva tekne turları için üç ayrı rota vardır. İlk rota Ağva Göksu nehri üzerindeki rota; ikinci rota Yeşilçay nehri ve üçüncü rota ise Ağva koylarını keşfedeceğiniz rotadır. Göksu nehri gezisi için yakuplu köprüsü yanında tekne kiralama yapan yerler vardır. Yeşilçay nehri ve Ağva koyları için Ağva Rıhtımında kiralık tekneler bulabilirsiniz.

2017 yılı için Ağva tekne turu fiyatları 80-100 lira arasındadır ve nehir turları yaklaşık yarım saat sürer.

Ağva iki nehrin güzelliği arasında bulunmasının yanı sıra, denizin keyfini çıkarabilecek uzun bir plajı, çevrede yapılacak doğa yürüyüşü için Ağva yürüyüş parkurları, piknik alanları, koyları ve Ağva şelaleleri ile zengin bir gezi rotasına sahip.

Ağva’da Gezilecek Yerler

Ağva’da gezilecek yerler birbirine çok yakındır. Dolayısıyla tüm bu yerleri aslında 1 günde gezebilirsiniz. Bu özelliği ile Ağva belki de 1 günde bu kadar çok farklı yer gezebileceğiniz nadir yerlerden birisidir.

Aşağıda listelediğim Ağva turu yapılacak yerleri Ağva Gezilecek Yerler yazımda detaylı olarak anlattım.

Ağva da Gezilecek Yerler Listesi

  • Ağva Çarşı
  • Ağva Hediyelik Eşya Pazarı
  • Ağva Aşıklar Yolu
  • Ağva Plajları
  • Ağva Limanı
  • Kilimli Koyu
  • Gelin Kayası
  • Kadırga Koyu
  • Ağva Feneri
Kilimli Koyu

Ağva’da Kaç Gün Kalınır

Ağva ve çevresinde kaç gün kalsak yeterli olur? Ağva ve çevresi kaç günde gezilir?

Yukarıda da söylediğim gibi Ağva’da gezilecek yerleri 1 günde gezmeniz mümkün. Ancak Ağva Plajında denize girmek, Ağva Koylarında piknik yapmak, Ağva kahvaltısı ve akşam yemeği yemek isterseniz 2-3 günlük bir tatil planı yeterli olacaktır.

Eğer denizi çok seviyorsanız ve Karadeniz tatil günlerinizde dalgalı değilse Ağva’da 1 hafta konaklama yapabilirsiniz. Ancak yapılacak aktiviteler bittiğinde Ağva’nın sıkıcı olabileceğini söylemeliyim.

Ağva Seyahati Kaça Mal Olur?

Ağva seyahati maliyeti gidilen mevsime, özel gün olup olmamasına göre değişir. Öncelikle Ağva’ya gidiş-dönüş maliyetini hesaplayalım. Eğer otobüs ile gidecekseniz kişi başı gidiş dönüş 28 lira tutacaktır. Buna İstanbul içi ulaşımı da katarsak 40 lirayı bulur. Özel aracınızla gidiyorsanız ise yaklaşık 200 km’lik bir yol yapacaksınız.

Ağva’da konaklama ücreti gecelik ortalama 100 liradır. Otelde konaklamak istiyorsanız çift kişilik odalarda gecelik 200 liraya kalabilirsiniz.

Ağva plajlarında denize girmek ücretsizdir. Ağva koylarına gitmek ise kişi başı 10 lira tutacaktır.  Ağva limanında gezmek, Aşıklar yolunda yürümek ise bedavadır.

Ağva’da kahvaltı ve akşam yemeği ortalama kişi başı 100 lirayı bulacaktır. Ancak daha ekonomik şekilde yemek de mümkündür.

Yani Ağva seyahati maliyeti yol, konaklama ve yeme-içme olarak günlük toplam 300 lira civarındadır. Elbette bu rakam kişisel tercihlerinize göre azalabileceği gibi artabilir de.

Ağva’ya Ne Zaman Gidilir

Ağva’lı olduğumu söylediğimde herkesin ilk sorduğu soru Ağva’ya ne zaman gidilir? sorusu olmuştur. Ağva’ya her mevsim gidilebilir.

Ağva’ya her mevsim gidilebilir.

Ağva’da ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış mevsiminde yapılacak aktiviteler birbirinden çok farklıdır. Bu nedenle her mevsim Ağva tatili yapılabilir.

Ancak sonbahar ve ilkbahar aylarında Ağva’da gecelerin soğuk olduğunu tekrar hatırlatmakta fayda var.

Ağva’da Deniz Uyarıları

Ağva, Karadeniz kıyısında bir kasaba olması nedeniyle denizi genelde dalgalı ve akıntılıdır. Bu nedenle Ağva’da denize girmek zaman zaman tehlikeli olabilir. Ağva denizi ile ilgili aşağıdaki uyarılarıma lütfen dikkat edin.

Denize girmek yasak tabelası olan yerlerde asla denize girmeyin.

Deniz dalgalı iken sadece sahil güvenlik görevlilerinin izin verdiği yerlerde denize girin.

Kayalardan ve limandan denize atlamayın.

Alkollü iken denize girmeyin.

Akıntıya kapıldığınızda panik yapmayın, sadece su üzerinde kalın. Akıntı sizi sakin bir alana götürür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir