Ağva gezilecek yerler bakımından herkesin zevkine hitap edecek yerlere sahiptir. Hem Ağva’nın merkezinde hem de çevre plaj, koy ve köylerde görülmeye değer mekanlar vardır.
Tavsiye Yazı: Ağva’ya Nasıl Gidilir ?
Ağva Çarşı
Ağva’ya gittiğinizde nerede kalırsanız kalın en kolay ulaşabileceğiniz yer Ağva’nın merkezinde yer alan küçük çarşısıdır. Burada ihtiyacınız olan her şeyi bulabileceğiniz dükkanlar vardır. Ağva, dört mevsim yaşamın sürdüğü ve yerleşik halkı olan bir yer olması nedeniyle yazlık bir kasabadan çok normal ilçe gibi alışveriş yapabilirsiniz.
Alışveriş yapabileceğiniz Migros, Bim, A101, Şok ve Tedi gibi zincir marketlerin yanında yerel marketler, kıyafet satan dükkanlar, eczane, fırın, kasap gibi birçok temel dükkanı bulabilirsiniz.
Ağva Hediyelik Eşya Pazarı
Yakuplu köprüsü yönünden Ağva merkeze doğru gelirken yolun sağında görebileceğiniz bu hediyelik eşya pazarında yerel ürünler, el yapımı hediyelik eşyalar ve çeşitli değerli takılar bulabilirsiniz.
Aşıklar Yolu
Aşıklar yolu, Ağva Yeşilçay deresi yanında uzanan sessiz, sakin ve romantik bir yürüyüş parkurudur. Yaklaşık 1 km uzunluğunda olan bu yolda yürüyebilir veya bisiklete binebilirsiniz. Aşıklar yolunda yürümek Ağva’da yapılacaklar arasında ilk sıralarda gelmelidir.
Ağva Limanı
Ağva limanı, Yeşilçay deresi ile Ağva plajını ayıran çok eski bir limandır. 1999 Sakarya depremi sonrasında hasar gören Ağva limanı daha sonra kısmen yıkılıp tekrar yapılarak şimdiki halini aldı. Balıkçı ve gezi teknelerinin bağlandığı Ağva limanında 3 tane deniz feneri bulunuyor. Bu fenerlerden büyük olanı dere ile denizi birbirinden ayıran bir fener yolunun en ucunda bulunuyor. Diğer iki tanesi ise Yeşilçay deresinin karşı tarafında olup sadece sandal ile ulaşılabilir.
Günün her saati Ağva limanında gezebilir, fener yolunda yürüyüp gün doğumu ve gün batımında Karadeniz’in güzelliğini seyredebilirsiniz.

Kilimli Koyu
Kilimli koyu, Ağva’ya çok yakın ancak kalabalıktan bir o kadar uzak bir koydur. Karadan özel aracınızla, Yeşilçay deresini geçip doğa yürüyüşü yaparak veya denizden tekne ile ulaşabileceğiniz kilimli koyu karadenizin hırçın dalgalarından etkilenmeyen ve suyu her zaman berrak bir yüzme, gezi ve piknik alanıdır.
Kilimli koyuna özel aracınızla Ağva merkezden 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Ancak Dikbucaklı köyü üzerinden ulaşılan bu koyda otopark sıkıntısı olabilir. Doğa yürüyüşü yapmak istiyorsanız bir balıkçıya rica edip Yeşilçay deresinin karşısına geçerek sonra da yürüyerek kilimli koyuna ulaşmak mümkün. Yaklaşık 1 saat sürebilecek bu yolculukta Karadeniz’in en doğal halini görebilirsiniz.
Kilimli koyuna gitmek için en güzel yol ise kesinlikle tekne ile denizden gitmektir. Ancak gezi teknelerinin koyda çok uzun durmaması nedeniyle tam olarak keyfini çıkaramama ihtimaliniz de var. Ayrıca sadece tekne ile kilimli koyuna giderken görülebilecek gelin kayasını da görebilirsiniz.
Kilimli koyu, bir çok balığın yaşadığı doğal bir alandır. Bu nedenle hem olta hem de zıpkın ile balık avı yapılabilir. Sahili taşlık olsa da denizde 1-2 metre sonra tertemiz kum başlar.

Gelin Kayası
Gelin kayası, Ağva’da sadece tekne ile Kilimli Koyu’na giderken görebileceğiniz bir kayadır. Rüzgar ve dalgalar tarafından zamanla oyulan bu kireç taşı kayası beyaz duvaklı bir geline benzediği için bu ad ile biliniyor. Ayrıca bir rivayete göre de geçmiş zamanda istemediği biri ile evlenmeye zorlanan genç bir kızın bu kayadan atlayıp intihar ettiği ve bu nedenle gelin kayası adını aldığı da söyleniyor.

Kadırga Koyu
Kadırga koyu Ağva’ya 7 km uzaklıktadır. Amatör olta balıkçılığı için İstanbul’un en iyi avlak yerlerinden biri olarak gösterilen kadırga koyu, dalgaların kireç taşlarını aşındırmasıyla 40-50 m genişliğinde platolar halindedir. Bu platolar birbiri ardına dizilerek doğal bir Anfi tiyatro görünümüne kavuşmaktadır. Aynı zamanda karadeniz’de yaşayan bir çok balığın geçiş rotalarına bu aşınmış kireç taşları üzerinden doğrudan olta atılabildiği için balıkçılar için eşsiz bir bölgedir.
Kadırga koyu’na özel aracınızla Büyükbucaklı köyü üzerinden yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Kurudere Şelalesi – Hacıllı Köyü
Kurudere Şelalesi, Ağva-Şile dağ yolundan İstanbul yönüne giderken karşınıza çıkacak Hacıllı Köyü’nde bulunan bir gölet şelalesidir. Mevsime göre debisi değişen bir dere üzerinden taşlara başararak karşı tarafa geçip 2-3 metrelik dik bir yamacı tırmandıktan sonra yaklaşık 20-25 dakikalık bir yolculuk ile kurudere şelalesine ulaşabilirsiniz.
Kendi göletini oluşturmuş 5-6 metrelik şelale özellikle bahar aylarında görülmeye değerdir.
Gürlek Mağarası – Hacıllı Köyü
1985 yılında, Hacıllı Köyü’nün öğretmeni tarafından keşfedilen Gürlek Mağarası, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gelen arkeologlar tarafından inceleme altına alınmış. Yapılan incelemelere göre Gürlek Mağarası, ilk Hristiyanlık döneminde hapishane olarak kullanıldığı söylenmektedir. 241 metre uzunluğa sahip olan mağaranın derinliklerinde o dönemden kalma kalıntılar bulunmuş. Ancak mağaranın derinliklerine inmenin son derece tehlikeli olduğu da belirtiliyor.

Saklı Göl
Saklı Göl, Şile’den özel aracınızla yaklaşık 15 dakikalık bir yolculuktan sonra ulaşabileceğiniz yapay bir baraj gölüdür. Kamandere köyü içinde bulunan Saklı Göl Şile’de yürüyüş, kahvaltı ve temiz havanın tadını çıkarabileceğiniz yerlerden birisidir.
Saklı Göl kenarında doğa yürüyüşü, piknik, mangal, ızgara, fotoğrafçılık yapabilir özellikle doğa fotoğrafı çekebilirsiniz. Ayrıca düğün fotoğrafı çekmek isteyenlerin de sıklıkla geldiği bir yerdir saklı göl. Göl kenarına kurulmuş restauranta ait masalarda da ücretli olarak piknik yapabilirsiniz.

Bir cevap yazın