Aliexpress, Çinli dünya devi toptancı sitesi alibaba.com’un perakende alışveriş yapabileceğiniz hizmetidir. Bu sitede aradığınız her şeyi tahmin ettiğinizden çok daha ucuza bulabilirsiniz ancak bulduğunuz her şeyi almamanız konusunda sizleri uyarmak istiyorum. Aliexpress’ten alışveriş yapmak hem zevkli hem de ekonomiktir, tabi doğru şekilde yaptığınız sürece.
Aliexpress’i anlatmadan önce Çin’in üretim ve ticaret alanında Dünya’da ki yerini anlatmakta fayda var. Türkiye’de Çin malı dendiğinde yılların getirdiği bir ön yargı ile “dandik mal” akla gelir. Ancak evinizde severek kullandığınız bir çok kaliteli elektronik veya elektrikli cihazın ya tamamen Çin’de üretildiğini ya da parçalarının bir bölümünün Çin malı olduğunu göreceksiniz. Bunun yanında çarşıda ne alırsan 1 tl’ye satılan mallar da, zehirli ayakkabılar da Çin malıdır.
Yani Çin, üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle her türlü ürünün istenilen kalitede üretilebildiği dev bir ekonomidir. Bu nedenle Çin malı deyip geçmeyin. Kaliteli çin malı ürünleri doğru ve hızlı şekilde almak için hazırladığım aliexpress alışveriş rehberi size yardımcı olacaktır.
Gıda ve kozmetik ürünleri almayın
Gıda ile doğrudan temas eden ürünleri ve kozmetik ürünlerini asla almayın. Bu tür ürünler nerede üretilirse üretilsin belli bir kalitede ve denetim altında üretilmesi gereken ürünlerdir. Aliexpress’te satılan bu tür ürünlerin de kesinlikle denetlenmediğini söyleyebilirim.
Bu tür ürünler Türkiye’de de Çin’den ithal edilerek satılıyor. Bunların da aynı derecede zararlı olma ihtimalinden bahsedebiliriz.
Ürünlerin fotoğraflarına aldanmayın
Sitede satılan markalı ürünler orijinal markalı bir ürünün kopyası yani replika üründür. Ürün sayfasına koydukları fotoğraflar genelde markalı asıl ürünün gerçek fotoğrafıdır ancak size gelen ürün o fotoğraftaki ürün olmayacaktır. Yani çok beğendiğiniz 15 dolarlık tag heuer saat orijinal değil sahte üründür.
Markasız ürünlerde de fotoğraflara aldanmayın, satın alanların yaptıkları yorumlara ve yükledikleri ürün fotoğraflarına bakın. Genelde en doğru bilgiler müşteri yorumlarından alınır. Eğer kimse fotoğraf yüklememiş ise satıcıdan gerçek fotoğraf isteyebilirsiniz.

Sipariş sayısına ve puanına bakın
Bir ürün satın alırken önce o ürünün kaç kez sipariş edildiğine ve bu siparişlerden aldığı ortalama puana bakın. Ürün ile ilgili yeterli istatistik yoksa satıcının diğer ürünlerine bakabilirsiniz. Ürüne göre değişmekle beraber takı veya aksesuarda en az 500 siparişte 4,7 puan üzeri ürünleri tercih edin. Ürün yeniyse satıcının diğer ürünlerinde bu sipariş sayısına bakın.

Ürün özelliklerine dikkat edin
Satılan ürünlerin özelliklerini ve içeriklerini iyi okuyun. Çinliler bu konuda çok yanıltıcı olabiliyorlar. Bir çok ürünün gerçekte metal olması gerekirken, fotoğrafı da metal gibi görünüp plastik çıktığını görebilirsiniz.

Örneğin satılan bir çok zincir kolyenin küçük puntolarla yazılan ürün özelliklerini okuduğunuzda plastik olduğunu göreceksiniz. Halbuki zincir kolye dendiğinde akla ilk gelen metal olmasıdır ve fotoğrafı da metal kolye fotoğrafıdır.
Teslimat süresine dikkat edin
Ürün alırken, teslimat süresi 30-60 gün yerine 15-27 gün olanları tercih edin. Belirtilen süre içinde ürününüz ulaşmazsa paranızı her türlü geri alırsınız. Kargo için “china post registered air mail” olanları tercih edin. Bunlar genelde 15-27 gün içinde elinizde olur ve ptt kargo’dan takibini yapabilirsiniz. 12 günde elime ulaşan ürün oldu.

Mutlaka feedback bırakın
Ürün aldıktan sonra mutlaka feedback yani ürün hakkında geri bildirim bırakın ve fotoğraf yükleyin. Diğer başlıklarda bahsettiğim gibi diğer satın alanların yorumları bir çok alıcı için çok önemli. Siz de fotoğraf ve yorum bırakarak diğer alıcılara yardımcı olursunuz.
Bozuk ürün kabul etmeyin
Aliexpress’in en çok önem verdiği konu bana göre müşteri memnuniyeti. Ürün bozuk, hasarlı veya eksik geldiyse ilk iş olarak kargo paketi ve takip numarasını da gösteren ayrıntılı fotoğrafını çekin ve satıcıya durumu açıklayan basit bir mesaj atın. İngilizceleri çok iyi olmadığı için dil bilgisi kurallarına uygun yazmanıza gerek yok. Eksik ürün haricinde genelde para iadesinde sorun çıkarmıyorlar. Dispute seçeneği ile paranızı geri alıyorsunuz.

Eksik gelen veya hiç gelmeyen ürünlerde ise bazen inatçı olabiliyorlar. Gelmeyen ürün için mesaj attığınızda “hello my dear friend” ile başlayan ve “please be patient, wait for a few days” şeklinde devam eden mesajlar atacaklardır. Satıcı para iadesine yanaşmıyorsa maksimum teslimat süresi dolana kadar bekleyip önce dispute seçeneğini, satıcı hala iade etmiyorsa escalate seçeneğini kullanın ve işi aliexpress modlarına havale edin.
Alışveriş yaparken bunlara dikkat ederseniz bekleme haricinde hiç sorun yaşamazsınız. Kaldı ki Türkiye’den aldığım halde Çin’den gelen üründen daha uzun sürede elime ulaşan ürünler oldu.
Ayrıca Aliexpress’ten sık sık alışveriş yapıyorsanız artıway ile para iadesi almak konulu yazımı da okumanızda fayda var. Zaten ucuz olan ürünler daha da ucuza gelecektir.
Bir cevap yazın