Döküm Tavada Et Nasıl Pişirilir ?

Bu site bir yemek tarifi sitesi değil ancak zaman zaman yemek pişirmekle ilgili bazı yöntemleri paylaşabilirim. Bu yazıda da aslında yemek tarifi değil bir yöntemden bahsedeceğim. Döküm tavada et pişirmek.

Malum son zamanlarda bir Nusr-et ve Saltbea akımı aldı başını gitti. Et yemeyi ve pişirmeyi seven biri olarak ben de nusret videolarını ve dünyadan diğer et pişirme ve kesme videolarını ilgiyle takip ediyorum. Tabi profesyonel videoların yanında amatör ev videoları da izliyorum. Bu yazıyı yazma nedenim evde amatör et pişiren arkadaşlara eti nasıl daha iyi pişirebileceklerini anlatmak.

Bu yazıda bahsedeceğim yöntem için döküm tava, fırın, alüminyom folyo, et, biraz baharat ve zeytin yağı gerekiyor.

Neden Döküm Tava?

Öncelikle evde eğer mangal yapmıyorsanız eti pişirebileceğiniz en iyi alternatif döküm tavadır. Döküm tava yapısından dolayı çok geç ısınır ve çok yüksek sıcaklıklara kadar ısıtılabilir. Bu da etin çok iyi şekilde pişmesini sağlar. Döküm tavayı bir çok mağazada ve internette bulabilirsiniz. En iyi döküm tava ısıyı en uzun süre muhafaza eden döküm tavadır.

Döküm tava, ocak üzerinde yaklaşık 1 saatte ısınacaktır. Bu nedenle benim tavsiyem fırını 250 dereceye ayarlayıp döküm tavayı fırına atarak ısıtmaktır. Bu sayede hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmiş oluruz. Neden fırını açtık diyenler için, et pişirme yönteminin ikinci aşaması fırında geçiyor.

Fırında yaklaşık 20 dakika ısıttığımız döküm tavanın sıcaklığı tahmini olarak 150-200 derece arasında olacaktır. Ancak bize en az 250 derecelik bir ısı gerektiğinden tavayı ocak üzerinde de bir süre ısıtacağız.

Şimdi döküm tava ısınırken biz 3 saat öncesine gidelim ve etimizi alıp hazırlayalım.

Hangi Et Döküm Tavada Daha İyi Pişer ?

Türkiye’de döküm tavada pişirmeye uygun olarak en kolay bulabileceğiniz et bonfile veya antrikot olacaktır. İki etten hangisini daha çok seviyorsanız onu alabilirsiniz. Burada en önemli nokta etin dilimlenmemesidir. Evet eti kasaptan tek parça bütün bir halde almanız gerekiyor.

Ayrıca aldığınız etin boyutları da döküm et tavasına sığacak şekilde olmalıdır. 2 kilo eti tek parça halinde tavaya sığdıramazsınız. Tavsiyem en fazla 750 gram eti tek seferde pişirmektir.

Aşağıda gördüğünüz parça dana antrikot olup yaklaşık 650 gram ağırlığındadır.

Döküm tavada et

Kasaptan aldığımız eti bir dikdörtgen prizma olarak düşünerek 6 kenarını da önce tuz, karabiber ve biraz kekik ile iyice ovuyoruz. Daha sonra yine etin tüm kenarlarına zeytinyağını iyice yedirdikten sonra 2-3 saat kadar oda sıcaklığında dinlenmeye bırakıyoruz. Bu işi yazın çok sıcak bir havada veya klimasız bir ortamda yapacaksanız oda sıcaklığı yerine buzdolabında dinlendirmenizi tavsiye ederim.

Eti dinlenmeye bırakalım ve biz tekrar döküm tavamıza geri dönelim.

En Önemli Nokta: Mühürleme

Döküm tavamız iyice yani elimizi tavanın üzerinde 3 saniye tutamayacağımız kadar ısındıktan sonra eti mühürleyerek işe başlayabiliriz. Mühürleme, etin dışını çok yüksek sıcaklıkta adeta yakarak suyunu içine hapsetmek ve o şekilde pişmesini sağlamaktır. Mühürlenmeden pişen her et biz amatör etçilerin elinde adeta kayış gibi olacaktır.

6 kenarı mühürlenmiş et

Etin her kenarını tavada 30-45 saniye arasında tutarak mühürlenmesini sağlıyoruz. En son kenarı da tavaya koyduktan sonra döküm tavayı o şekilde fırına atıyoruz ve fansız olarak yaklaşık 250 derece sıcaklıkta 15-20 dakika pişmeye bırakıyoruz. Etiniz ince ise 15, kalınsa 20 dakika tutun. Bu sayede etin içi fırın sıcaklığında suyunu kaybetmeden çok güzel bir şekilde pişecektir.

Fırında et

Eti fırından çıkardıktan sonra alüminyum folyoya sarmamız gerekiyor. Bunun nedeni fırından çıkardığımızda etin salacağı suyu kaybetmemek ve etin biraz sıcakta dinlenmesini sağlamaktır. Folyoya sardığımız eti 15 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.

Bu aşamada bir önerim de etin üzerine az miktarda tereyağı sürerek dinlendirmektir.

İçimizdeki Kasap Ortaya Çıksın

Son aşama eti kesip servis etmektir. Bunun için iyi bir bıçak ve güzel bir kesme tahtasına ihtiyacınız var. Alüminyum folyodan alıp kesme tahtasına koyduğunuz eti 1,5 cm kalınlığında dilimleyin, biraz yan yatırın ve mümkünse deniz tuzu ile tuzlayın. Eğer etiniz çok az pişmiş ve damak tadınıza uygun değilse halen sıcak olan tavada çok kısa pişirebilirsiniz.

Bundan sonrası sizin sunum ve servis yeteneğinize kalmış.

Döküm Tava Önerisi

Çok sayıda okuyucu döküm tavada et pişirirken kullandığım döküm tavayı merak ederek mesaj atıyorlar. Bu döküm tavayı yaklaşık 5 yıl önce almıştım ve hala ilk günkü gibi kullanıyorum. Döküm tavaların özelliği de biraz bu zaten, kolay kolay bozulmuyorlar.

Marka olarak Lava döküm tava kullanıyorum, size de bu markayı önerebilirim. Yazıda fotoğraflarını gördüğünüz döküm tavayı Trendyol ve Carrefour’dan satın alabilirsiniz.

Trendyol Lava Döküm Tava

Carrefour Lava Döküm Tava

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir