Bu yazıda neler var ?
2020 yılının ilk aylarında ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle evde her zaman olduğundan daha fazla vakit geçirmeye başladık. Bu süre içinde çoğunluk evde hamur işi yemeklere yönelse de ben ev yapımı sucuk denemeye karar verdim.
Genel olarak düşündüğümüzde sucuk aslında çok sağlıklı bir gıda değil. Sucuğu sevme nedenimiz de biraz bu sanırım. İster ev yapımı olsun ister hazır alınmış olsun, sucuk tüketmek sağlığa zararlı olabilir. Özellikle evde sucuk yaparken gerekli hijyeni sağlayamaz, eti uygun koşulda dinlendiremezseniz çok ciddi sağlık problemleri yaşayabilirsiniz.
Sucuk Malzemeleri
Evde sucuk yapmak için gereken malzemeler çok temel malzemeler. O nedenle malzemeleri bulurken zorlanacağınızı düşünmüyorum. Genel olarak bol miktarda baharat, kıyma ve sarımsak kullanılıyor. Ek olarak sucuğu doldurduğumuz bir bağırsağa da ihtiyaç var.
Sucuk Baharatları
Sucuğu sucuk yapan şey kesinlikle baharatlardır. Etin içindeki zararlı bakterileri yok eden ve etin pişmesini sağlayan bu baharatların bazıları olmazsa olmaz, bazıları da zevklere göre eklenebilir.
Ben aşağıdaki baharatların her birinden 1 çorba kaşığı kullandım. Böylece bir sonraki denemede fazla veya eksik gelen baharatların miktarını ayarlayabileceğim.
- Kimyon
- Karabiber
- Yeni Bahar
- Tuz
- Toz Kırmızı Biber
- Kırmızı Pul Biber
Bu baharatlardan kızmızı pul biber hariç hepsi zorunlu kullanmamız gerekenler. Ek olarak zevkinize göre tarçın, karanfil veya zencefil gibi baharatları da kullanabilirsiniz.
Sucuk Kıyması
Sucuğun iyi olması için mutlaka etin yağlı olması gerekiyor. Ayrıca kuzu-dana karışık olması da daha iyi olur.
Ben 1 kilo kıymadan sucuk yaptım. Bu kıymanın 250 gramı kuzu eti kalanı dana etiydi. Yağ olarak da ortalama %15 yağlıydı. Ancak kesinlikle en az %30 yağ kullanmanızı öneririm.
Diğer Malzemeler
Baharatlar ve kıymaya ek olarak zevkinize göre sarımsak kullanmak gerekiyor. Ben 1 baş kullandım ama burası tamamen sizin sucuktan almak istediğiniz sarımsak kokusuna bağlı olarak değişebilir.
Ayrıca sucuğu doldurmak için de kurutulmuş bağırsak almalısınız. Hepsiburada, N11, Trendyol gibi e-ticaret mağazalarında koaylıkla kurutulmuş sucuk bağırsağı bulabilirsiniz.
1 kilo kıyma için yaklaşık 2 metre kadar bağırsak gerekiyor.
Bağırsağa kıymayı doldurmak için özel satılan aparatlardan da alabilirsiniz.
Evde Sucuk Yapımı
Ev yapımı sucuk için en önemli nokta kıyma ve tüm baharatların çok iyi karışmasıdır. Karıştırma aşaması gerçekten çok önemli.
Kıyma, dövülmüş sarımsak ve baharatları, etin her yeri aynı renk olana kadar iyice yoğurmalısınız. Ben yaklaşık 1 saat yoğurdum.
Eti iyice yoğurduktan sonra en az 24 saat boyunca buzdolabında hava almayacak şekilde dinlendirmeniz gerekiyor. Sucuğu dinlendirirken eti iyice kapatın ki buzdolabı da kötü kokulardan nasibini almasın.
Sucuğu Doldurma Aşaması
1 gün boyunca dinlendirdiğiniz sucuk kıyması, sert bir macun kıvamına gelmiş olmalıdır. Bu kıvamdayken bağırsağın içine doldurmak çok zor olacağından tekrar biraz yoğurmanızda fayda var.
Bu sırada kurutulmuş bağırsağı sirkeli ılık suya koyup 10-15 dakika bekletmeniz gerekiyor. Bu sayede bağırsak hem bakterilerden arınacak hem de yumuşayacak.

Sucuk kıymasını bağırsağın içine gergin şekilde doldurmak belki de evde sucuk yapımı tarifinin en zor bölümü. Öncelikle sucuğu dolduracak bir aparatınız olmalı. Bunun için üretilmiş malzemeleri satın alabileceğiniz gibi evde bulunan boru vb. malzemeleri veya su şişelerinin ağız kısmını kullanabilirsiniz.

Ben plastik su şişesi kullandım ancak tekrar yaparken mutlaka farklı bir aparat kullanacağım. 1 kg kıymayı bağırsağa doldurmak yaklaşık 3 saat sürdü.
Bağırsağın bir ucunu bağladıktan sonra arada hava boşlukları kalmayacak şekilde kıymayı doldurun. Bu aşama gerçekten zor ve muhtemelen ilk denemenizde başarılı olamayacaksınız ancak biraz uğraştıktan sonra eliniz alışacak.
Sucuğu doldururken tam kangal sucuk gibi doldurmak yerine küçük küçük, tercihen yarım kangal doldurmayı tercih ettim. Bunun nedeni hem daha kolay olması hem de küflenme gibi durumlarda sucuğun tamamını değil sadece küçük parçanın bozulmasını sağlamaktı.
Bağırsakları doldurup uçlarını sağlam bir iple bağladıktan sonra sıra geldi sucukları dinlendirmeye.
Kurutma Aşaması
Sucuğun yeterince kuruması için 1 hafta kadar serin ve doğrudan güneş görmeyen bir yerde dinlenmesi gerekiyor. Sıcak ve doğrudan güneş altında beklerse küflenme ihtimali çok yüksek olur.
Sucuğu kuruturken asmayı da ihmal etmeyin. Bu sayede her tarafın aynı oranda kurumasını sağlamış olursunuz.
1 hafta kuruduktan sonra yemek için hazır olacaktır. Ancak daha kuru sucuk sevenler buzdolabında daha uzun süre bekletebilirler.

Evde Sucuk Yapımı İçin Püf Noktaları
Yazıyı sonuna kadar okuduysanız sucuk yapımı kafanızda canlanmıştır. Ancak ben son olarak bir özet yaparak önemli noktaları size hatırlatayım.
- Sucuk kıyması %30 yağlı olmalıdır.
- Baharatlar sucuk için çok önemli.
- Bağırsağı ılık ve sirkeli suda 10-15 dakika bekletmelisiniz.
- Kıyma, her yeri aynı renk olana kadar yoğurulmalı.
- En az 24 saat buzdolabında beklemeli.
- 1 hafta serin ve güneş almayan bir yerde kurutulmalı.
- Evde sucuk yaparken mutlaka eldiven takılmalı.
- Sucuk mutlaka pişmiş yenmeli.
