Fotokopi Makinesi Kullanımında Güvenlik

Ofis çalışanlarının en sık kullandığı cihazlardan biridir fotokopi makinesi. Basit bir yapısı ve kullanım şekli olması nedeniyle tehlikesiz olarak görülür ve ne zaman fotokopi makinesinin zararları hakkında bahsetsem yüzüme garip garip bakılır. Bana göre küçük bile olsa tehlike tehlikedir ve onu ciddiye almadığımız zaman canımızı yakar.

Fotokopi makinesi kullanmayı 4 farklı başlıkta inceleyebiliriz. Bunlar ;

  • Kullanım
  • Toner ve Kartuş Değişimi
  • Bakım, Onarım ve Kontrol
  • Bulunduğu Mekan

Kullanım

Fotokopi çekerken en sık yaşanan olay kağıt kesikleridir. Makineden çıkan sıcak bir kağıdın kenarı bıçak kadar keskindir ve tam çıkarken hareketli olduğu sırada elinize değerse kolaylıkla keser. Bunu önlemek için kağıtlar tamamen çıktıktan sonra almamız gerekir.

Bir başka sık görülen hatalı davranış ise makinenin üst tablası açıkken fotokopi çekmektir. Tabla açık halde çekmek alışkanlık haline getirilirse, makinenin yaydığı ışınlar gözlere zarar verebilir.

Kağıdı kendi alan hareketli bölümü olan makinelerde saçlara da dikkat etmek gerekir. Kağıdı içeri alan bölümde dönen bir parça vardır ve farkında olmadan saçınızı da makine içine çekebilir.

Bunlar haricinde makinenin güvenliği için kağıtlarda zımba ve ataç bulunmamalıdır, makine üzerine içecek vb. şeyler koyulmamalıdır.

Toner ve Kartuş Değişimi

Tonerlerde bulunan toz karbon-polimer karışımı bir tozdur ve tanecik büyüklüğü 8-10 mikrometre arasındadır. Bu da tozların havada asılı kalıp soluma yoluyla kolaylıkla vücudumuza girebileceği anlamına gelir. Fotokopi makinesi zararları arasında sayılabilecek bu tozlardan korunmak için toner değişimini makinenin kullanma kılavuzunda gösterildiği şekilde yapın.

Toner tozlarını solunduğunda ağzınızı bol su ile çalkalayın, gözlerinize veya derinize temas ettiğinde bol su ile yıkayın, yutulur ise bol su için ve gerekirse doktora başvurun.

toner değişimi

Toner değişimi yaparken mutlaka makinenin fişini çekip elektrik bağlantısını kesin. Ayrıca artık tonerleri asla çöpe atmayın, toner toplayan firmalarla iletişim kurup tonerleri onların almasını sağlayın.

Toner tozları kıyafetlerden nasıl çıkar ?

Toner tozları kıyafete gelirse soğuk suyla yıkayın. Sıcak su, toner renginin elbiseye iyice işlemesine neden olacaktır.

Bakım, Onarım ve Kontrol

Fotokopi makinesinde en sık yaşanan durumlardan biri kağıt sıkışmasıdır. Kağıdı çıkarırken makinenin içindeki hiç bir parçaya dokunmayın çünkü yüksek sıcaklıkta olabilirler. Elinizle veya bir aparatla sadece kağıdı tutarak çekin. Çıkmıyorsa veya yırtıldıysa -teknik bilginiz yoksa-  servis çağırın.

Vida ile kapatılmış hiç bir bölümü açmayın.

Bulunduğu Mekan

Fotokopi makinesi nemli olmayan ve zemini düz mekânlarda çalıştırılmalıdır. Fotokopi makinesi kullanım alanları,  havada asılı kalan toner tozları nedeniyle yeterince havalandırılıyor olması gereklidir.

Ofis ortamında fotokopi makinesinin sağlığa zararları, oturma, bilgisayar kullanımı gibi ergonomi açısından büyük risk taşımasa da insan sağlığına kalıcı zararlar verebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir