Ev taşıma işi, öncesi ve sonrasıyla hayatımızda yaklaşık 2 aylık süreyi yorucu ve zahmetli bir hale getirir. Bu nedenle birçok insan gerçekten mecbur olmadıkça evini taşımaz. Haksız da değiller. İstediğimiz gibi veya bize uygun bir ev bulmak, evi satın almak veya kiralamak, emlakçılar, nakliyeciler derken günlerin nasıl geçtiğini anlamazsınız bile. Ben de yakın zamanda ev taşıma yaptığım için sıcağı sıcağına tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Taşınma sürecini yeni evde yapılması gerekenler, taşınma öncesi, taşınma sırası olarak üç bölüme ayırmak gerekiyor. Her süreçte yapılması gerekenler birbirinden farklı.
Taşınma Öncesinde Yapılması Gerekenler
Artık taşınma süreci başladıysa ev bulma, satın alma veya kiralama işleri bittiğini sayıyorum. Dolayısıyla artık 2 tane eviniz var. Öncelikle yeni evde ve eski evde yapılması gerekenlerin listesini yapmalısınız. Eğer tek başınıza yaşamıyorsanız yapılması gerekenler için mutlaka evde yaşayanlar arasında iş bölümü yapın.
Eski evinizde eşya paketleme, mobilya sökme, buzdolabını düzenleme, nakliyat firması bulma gibi işleriniz var. Bunları mutlaka düzenli ve planlı şekilde yapmalısınız.
Eşya Kolileme ve Etiketleme
Ev taşımanın en önemli bölümü kesinlikle eşya kolileme. Eşyaları ne kadar düzenli ve iyi paketlerseniz hem taşıma işi kolay olur hem de eşyalarınız zarar görmez. Nakliyat firması nasılsa taşıyacak veya gelen taşımacılar paketler diye düşünürseniz birçok eşyanızı kırılmış olarak bulursunuz.
Öncelikle kolileme yapmak için karton kutu bulmanız gerekiyor. Bunun için karton koli satan yerler işinizi görecektir. Marketlerden veya çevreden de koli bulma şansınız var ancak bulacağınız koliler farklı ebatlarda, yırtık veya kirli olduğundan tam olarak işinize yaramayacak.
Karton koli satan yerler hem çevrenizde hem de internette bolca bulunuyor. Ebat olarak 20 x 20 x 40 cm’lik çift oluklu bir koli en uygunudur. Koli içine çok fazla eşya sığmayacağı için hem alttaki eşyalar ezilmez hem de taşıması kolay olur. Böyle bir koliyi 2-3 liraya alabilirsiniz.
Koli haricinde koli bandı, rulo streç film, kilo ile satılan ambalaj kağıtları ve büyük boy çöp poşeti de almalısınız. Ambalaj kağıtları ile mutfak malzemelerini sarabilirsiniz. Gazete kağıdı ile sarılan tabak ve bardaklar leke olduğundan tekrar yıkamak gerekiyor. Ayrıca artık evlerde o kadar fazla gazete kağıdı yok 🙂
Eşyaları koliledikten sonra mutlaka üzerine nereye gideceğini ve ne olduğunu yazın. Ancak koli içeriğini çok da detaylı yazmayın. Ev taşıma sırasında hırsızlık olma ihtimali yüksek.
Mobilya Sökme
Nakliyat firmalarında çoğunlukla mobilya sökme ve montaj işlerinden anlayan biri oluyor. Ancak unutmayın ki söküp taktıkları eşyalar kendi eşyaları değil ve taşınma bittikten sonra bir daha asla bu adamları bulamayacaksınız. Dolayısıyla kesinlikle hassas iş yapacaklarını düşünmeyin.
Büyük mobilyalar olmasa bile kitaplık, mutfak masası gibi küçük veya sizin için önemli eşyaları kendiniz sökmeye çalışın ve etrafını streç film ile sarın.
Buzdolabı Düzenleme
Taşınma gününe kadar buzdolabı ve buzluktaki gıdaları tüketmiş olmaya çalışın. Taşınma sırasında buzlu gıdalar açılacak, bozulmaya elverişli olanlar bozulacaktır.
Nakliyat Firması
Taşınma işinin en büyük problemi bana ve birçok kişiye göre nakliyat firması bulma işidir. Bütün ev eşyalarınızı emanet ettiğiniz kişilerin bu işi ne kadar iyi yaptığı ve nasıl taşıdığı çok önemlidir. Ancak ülkemizde maalesef beden gücü ile yapılan işlerde çalışanların isteksiz, umursamaz, saygısız ve ticaret ahlakından uzak davranışları nedeniyle evden eve nakliyat süreci korkulu rüya haline geliyor.
Her şehirde onlarca, büyük şehirlerde belki binlerce nakliyat firması var. Yani her kamyon alan, nakliyat firması olabiliyor ! Çalışanlar da neredeyse tamamı sigortasız günlük yevmiye usulü çalışan kişiler. Dolayısıyla ev eşyası ve çimento torbası arasında bir fark görmüyorlar. Son yıllarda artan göçmen ve mülteci işçi sayısı ile orantılı olarak taşıyıcıların Türkçe bilmemeleri de çok büyük ihtimal.
Nakliyat firması ararken ilk yapmanız gereken iş çevrenizde daha önce taşıma yapan kişilere sorarak gerçekte memnun kaldıkları nakliyat firmaları ile iletişim kurmanız. Eğer kimseden tavsiye firma bulamıyorsanız ya sanayi siteleri civarında nakliye kamyonu arayacak ya da internetten arama yapacaksınız. Muhtemelen bu yazı içinde de nakliye firmaları reklamı çıkmıştır 🙂
Firmalarla görüşüp fiyat alırken sadece evin kaç oda ve salon olduğunu ve gideceği yeri soran firmalardan kesinlikle uzak durun. Çok büyük ihtimalle taşınma günü “bu paraya bu iş olmaz”, “burada çok eşya var”, “çok yürüme mesafesi var” gibi bahaneler üretip fazla para isteyeceklerdir. Taşınma günü başka nakliye firması da bulamayacağınız için mecburen para verecek ve tüm motivasyonunuz gitmiş olacak.
Bir yetkilinin evinizi ve mümkünse taşınacağınız binayı da gördüğü veya bilgi aldığı ve buna göre fiyat teklifi veren firmaları tercih etmelisiniz. Taşıyıcıların günlük yiyeceğini kimin karşılayacağı, hassas eşyaların nasıl taşınacağı gibi konuları mutlaka konuşmalı ve anlaşmanızı yazılı olarak yapmalısınız.
Yeni Evde Yapılması Gerekenler
Yeni eve yerleşmeden önce evin boş halini mutlaka görüp incelemek gerekiyor. Boya yapılması, perde ve avizelerin uymaması, tadilat yapılması gereken yerler gibi birçok sorun karşınıza çıkabilir. Bu nedenle en az 1 ay önceden evi boş olarak görmek çok önemli çünkü boya, temizlik ve tadilat işleri uzun zaman alıyor.
Ev Boyama
Ev taşıma işinin en sıkıntılı bölümlerinden biri kesinlikle boya badana işleri. Bunun için bir boyacı bulmanız gerekiyor. Eğer elinizden geliyorsa veya boya yapmayı becerebilen bir tanıdığınız varsa kesinlikle 2-3 gün de sürse kendiniz yapmanızı öneririm. Ne kadar kötü yaparsanız yapın normal bir boyacının yapacağından daha özenli olacağı kesin. Özellikle taşınma sürecinde elinizden gelen ve vaktinizin yettiği tüm işleri kendiniz yaparsanız taşınma süreci daha az stresli olur. Çünkü ne kadar çok usta o kadar çok stres ve dert demektir. Bu arada usta dediğime bakmayın, çoğu aynı sizin gibi deneme yanılma yöntemiyle yaptığı işi öğrenen kişiler.
Kendi tecrübelerime göre aşağıda hazırladığım basit tabloda evi kendiniz mi boyayacaksınız yoksa boyacı mı tutmalısınız size fikir verebilir.
Gördüğünüz gibi bana göre duvarda duvar kağıdı varsa ve sökmek gerekiyorsa mutlaka boyacı evi boyamalı. Duvar kağıdı sökme işi çok zahmetli ve zor bir iş. Eğer düzgün sökemezseniz duvar kağıdı yapıştırıcısı nedeniyle duvarda boya farklı desenler alıyor.
Duvarlarda çok fazla alçı yapılması gereken bölüm yoksa, eski boya temiz görünüyorsa kendiniz çok rahat boya yapabilirsiniz.
Boyayı kimin yapacağına karar verdikten sonra renk seçimi ve boya malzemesi alma işlemi var. Boya çeşitleri arasında silinebilir silikonlu boya iç cephe için en fazla kullanılan boyadır. Boya markaları arasında hızlıca bir tarama yapıp istediğiniz renkleri seçebilirsiniz. Boya ve boya malzemeleri alırken bütçeniz yettiği kadar kalitelisini almanız çok önemli.
Boya ile ilgili olarak ev boyama işini olabildiği kadar erken yapmanızda fayda var. Bu sayede temizlik ve evin havalanması için yeterli zamanınız kalır.
Abonelik Açtırma
Yeni evde yapılacak her türlü iş için elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerini taşınmadan önce yapmış olmanız gerekir. Bunun için öncelikle evde sizden önce oturan kişiden eski faturaları bulmanız veya sayaçların üzerindeki tesisat numaralarını not almanız şart.
Her abonelik için illere göre farklı belgeler isteniyor ancak kira kontratı veya tapu, DASK sözleşmesi, tesisat numarası ve kimlik ile tüm aboneliklerinizi yaptırabilirsiniz. Tüm abonelikler 2-3 gün içerisinde açılıyor. Sadece doğalgaz aboneliği için görevliler eve geldiğinde sizin de evde bulunmanız şart.
Abonelik açtırırken eski evinizin aboneliğini de ileri tarihli kapama talimatı verebilirsiniz.
Bina Yönetimi İle Tanışma
Taşınacağınız evde bina yönetimi, güvenlik, kapıcı veya apartman görevlisi varsa mutlaka onlarla tanışmalı, taşınma ile ilgili kurallar varsa öğrenmelisiniz. Birçok sitede taşınma günleri ve saatleri önceden belirlenmiş oluyor. Ayrıca aynı gün birden fazla kişinin taşınmasına izin verilmiyor. Dolayısıyla bu gibi detayları öğrenmeniz çok önemli.
Taşınma Sırasında Yapılması Gerekenler
Taşınma günü geldiğinde anlaşma yaptığınız nakliye ekipleri sabah erken geleceklerdir. Onlar gelmeden önce uyanıp besleyici bir kahvaltı yapmanız çok önemli. Taşınma günü geç saatlere kadar yemek yeme şansınız olmayabilir.
Taşınma sırasında nakliye firması elemanları mevcut kolileri hızlı şekilde alıp kamyona yükleyecektir. Dolayısıyla nakliyeciler geldiğinde tüm eşyaların paketli olması gereklidir. Aksi durumda taşımacılar kolileme yapabilir ancak bu konuda hiç özenli değiller.
Taşınma günü, eşyaların kamyona yüklenmesi sırasında taşımacıları yönlendirmek haricinde başka işlem yapamazsınız.
Eşyalar yeni eve taşınırken, kolilerin doğru odalara yönlendirilmesi çok önemli. Eğer etiketleme yapılmadıysa veya etiketlere dikkat edilmediyse taşıma sonrasında her koli farklı odadan çıkar. Taşımacılar genellikle önce tüm eşyaları eve taşıyıp mobilya kurulumlarını daha sonra yaparlar. Bu süre içinde siz de bazı kolileri açıp eşyaları yerleştirebilirsiniz.
Bir cevap yazın